Geschorste arts valt niet onder medisch tuchtrecht

Als zorgprofessional moet je altijd volgens de wet- en regelgeving handelen om de kwaliteit van zorg en patiëntveiligheid te waarborgen. Het medisch tuchtrecht is hierbij belangrijk, maar wat gebeurt er als een zorgverlener tijdens een schorsing toch medische handelingen uitvoert? Valt de zorgverlener dan nog onder het medisch tuchtrecht? Dit roept vragen op over de grenzen van het tuchtrecht en de juridische gevolgen voor de zorgverlener. In dit blog bespreken we een uitspraak die meer duidelijkheid geeft over deze situatie.

strafrecht en tuchtrecht

In 2012 heeft een tandarts, ondanks dat hij geschorst was, toch een behandeling uitgevoerd. Dit mag natuurlijk niet, waardoor dit kan leiden tot strafrechtelijke vervolging. Echter, volgens een uitspraak van het Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg (CTG) valt zijn handelen niet onder het medisch tuchtrecht. Het CTG stelt namelijk dat het tuchtrecht niet geldt tijdens een schorsing. Dit kan verwarrend zijn, omdat veel mensen denken dat elke overtreding onder het tuchtrecht valt.

Wat is medisch tuchtrecht precies?

Het medisch tuchtrecht is bedoeld om de beroepsnormen binnen de gezondheidszorg te handhaven en is van toepassing op BIG-geregistreerde zorgverleners. Als een zorgverlener geschorst is, verliest hij of zij tijdelijk deze registratie en mag de zorgverlener geen medische handelingen meer doen. Als de hij of zij dit toch doet, zoals in het geval van de tandarts, kan de zorgverlener strafrechtelijk vervolgd worden. Omdat hij tijdens de schorsing niet is geregistreerd, valt hij niet onder het tuchtrecht.

Wat gaat er veranderen?

De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft in een beleidsbrief van december 2014 aangekondigd dat er gewerkt wordt aan een wijziging van de Wet BIG. In de toekomst willen ze ervoor zorgen dat het medisch tuchtrecht ook geldt voor geschorste zorgverleners. Dit betekent dat zorgverleners die tijdens hun schorsing toch medische handelingen verrichten, zowel strafrechtelijk als tuchtrechtelijk gestraft kunnen worden. Deze aanpassing zorgt ervoor dat de veiligheid van patiënten wordt versterkt en dat geschorste zorgverleners verantwoordelijkheid moeten afleggen.

Medisch strafrechtadvocaat

SKE Advocaten staat artsen bij die tuchtrechtelijk worden vervolgd. Anne Marie de Koning is bij ons dé specialist op het gebied van medisch tuchtrecht. Heeft u advies of juridische ondersteuning nodig van een ervaren en gespecialiseerde advocaat? Bel dan met Anne Marie of Robert-Jan van Eenennaam.