Medisch beroepsgeheim

Steeds vaker krijgen artsen, ziekenhuizen en zorginstellingen te maken met verzoeken van politie en Justitie om informatie te verstrekken. Dit gebeurt meestal niet omdat de zorgverleners iets fout hebben gedaan, maar omdat zij informatie hebben die belangrijk kan zijn voor een strafrechtelijk onderzoek. Politie en Justitie kunnen bijvoorbeeld vragen om beelden van beveiligingscamera’s in het ziekenhuis of om (delen van) een medisch dossier. Hierdoor komt u als arts of zorginstelling meer in aanraking met het medisch beroepsgeheim, het verschoningsrecht of andere regels die te maken hebben met het werken in de zorg. In dit blog bespreken we het belang en ontwikkelingen van het medisch beroepsgeheim.

Het belang van geheimhouding

Bij SKE advocaten zetten wij ons sterk in voor het behoud van het medisch beroepsgeheim, omdat dit een cruciale rol speelt in de zorg. Het beroepsgeheim is van essentieel belang, omdat het patiënten de zekerheid geeft dat zij vrijuit en zonder angst hun persoonlijke en medische problemen met hun arts kunnen bespreken. Dit beschermt niet alleen hun privacy, maar versterkt ook de vertrouwensband tussen patiënt en zorgverlener. Bovendien helpt het medisch beroepsgeheim om juridische problemen te voorkomen door ervoor te zorgen dat vertrouwelijke informatie beschermd blijft. Op deze manier biedt het zowel de patiënt als de zorgverlener de nodige bescherming en zekerheid.

druk op het medisch beroepsgeheim

Helaas zien we dat het medisch beroepsgeheim steeds meer onder druk komt te staan. Soms, bijvoorbeeld als iemand verdacht wordt van een ernstig misdrijf, kan een rechter bepalen dat dit geheim mag worden doorbroken. Dit gebeurt gelukkig alleen in uitzonderlijke gevallen. Toch zien we dat artsen en zorgverleners soms door het Openbaar Ministerie onder druk worden gezet om hun geheimhoudingsplicht op te geven. Dit is een zorgelijke ontwikkeling. Daarom helpen wij graag zorgverleners die hun beroepsgeheim willen beschermen. Neem gerust contact met ons op als Justitie u om patiëntgegevens vraagt.

gevaren van het schenden van het beroepsgeheim

Het schenden van het medisch beroepsgeheim kan grote gevolgen hebben. Een patiënt kan namelijk een klacht tegen u indienen of zelfs aangifte doen. In het geval van een aangifte kan dit ertoe leiden dat u strafrechtelijk wordt vervolgd. Het is namelijk een wettelijke plicht om vertrouwelijke informatie geheim te houden. Daarnaast kan het schenden ervan ook andere juridische gevolgen hebben, zoals een civiele procedure of een tuchtzaak. Het is daarom belangrijk om zorgvuldig te werk te gaan en een advocaat in te schakelen voor advies.

hulp nodig?

Als u twijfelt over hoe u moet handelen wanneer u om medische gegevens wordt gevraagd, is het belangrijk om juridisch advies in te winnen. SKE advocaten heeft jarenlange ervaring met dit soort procedures en kan u van betrouwbaar advies voorzien. U kunt geheel vrijblijvend contact opnemen met één van onze advocaten. Ook kunt u gebruik maken van ons e- consult. Een laagdrempelige manier om advies te vragen aan Anne Marie de Koning of Robert-Jan van Eenennaam.