Medisch strafrecht advocaat Den Haag

Het medisch strafrecht richt zich op misdrijven binnen de medische zorg. Wij behandelen rechtszaken waarbij zorgverleners, zoals dokters en verpleegkundigen, strafrechtelijk worden aangeklaagd door een patiënt of cliënt tijdens hun beroepsuitoefening. Onze advocaten bieden juridische bijstand aan deze professionals bij aanklachten.

Wat doet een medisch strafrecht advocaat?

Bij SKE advocaten specialiseren we ons in de verdediging van medische professionals. Onze ervaren advocaten, Robert-Jan van Eenennaam en Anne Marie de Koning, kennen de druk die komt kijken bij medische zaken. Wij staan klaar om uw reputatie en carrière te beschermen tegen schadelijke beschuldigingen, terwijl u zich op de zorg van uw patiënten concentreert.

Wie helpt een medisch strafrechtadvocaat?

SKE advocaten richten zich op de juridische verdediging van zorgprofessionals in strafzaken. Onze gespecialiseerde advocaten Robert-Jan van Eenennaam en Anne Marie de Koning hebben jarenlange ervaring met zorgprofessionals en begrijpen de druk die bij deze zaken komt kijken. Wij zijn er om u te verdedigen tegen beschuldigingen die uw carrière en reputatie kunnen schaden. Vaak staat een strafrechtelijk onderzoek niet op zichzelf, maar doet ook de Inspectie onderzoek. Wij weten precies hoe te handelen en hoe u verder te helpen.

Veelvoorkomende situaties in het strafrecht:

  • Medische fouten: U wordt beschuldigd van een ernstige medische fout die geleid zou hebben tot onbedoelde schade of zelfs het overlijden van een patiënt. Denk hierbij aan bijvoorbeeld chirurgische fouten, diagnostische fouten en fouten in de nazorg. Wij helpen u met de juiste strategie om uw verdediging goed in te richten.
  • Onjuist medicatiebeheer: Het verkeerd voorschrijven of toedienen van medicatie kan leiden tot strafrechtelijke onderzoeken. Dit omvat bijvoorbeeld een verkeerde dosering, een verkeerd medicijn of verkeerde manier van toedienen. Daarnaast kan het ook voorkomen dat er niet (voldoende) gecontroleerd is op bekende allergieën, waardoor er allergische reacties kunnen optreden met ernstige of fatale gevolgen voor de patiënt.
  • Schending van geheimhoudingsplicht: Zorgprofessionals hebben een wettelijke geheimhoudingsplicht en als die wordt geschonden dan is dat strafbaar. Toch is het verschoningsrecht waarop artsen een beroep kunnen doen, niet onbeperkt. Laat u dus goed adviseren door onze advocaten die gespecialiseerd zijn in de zorg.
  • Onbevoegde beroepsuitoefening: Het medisch strafrecht omvat ook zaken als onbevoegde beroepsuitoefening (als een arts niet bevoegd of geregistreerd is zoals vereist in de Wet BIG).
  • Nalatigheid: Late diagnose of het niet volgen van standaard zorgprotocollen die kunnen leiden tot beschuldigingen van nalatigheid. Onze advocaten hebben de expertise om u te adviseren en te verdedigen in deze strafzaak.

Hoe kunnen wij u helpen?

Bij SKE Advocaten begrijpen we dat de beschuldigingen van medische fouten of fraude overweldigend en stressvol kunnen zijn. We bieden niet alleen juridische vertegenwoordiging in de rechtbank, maar ondersteunen u ook bij het onderzoeken van de feiten, het opbouwen van een sterke verdediging en het adviseren over preventieve maatregelen om toekomstige risico’s te minimaliseren. 

Gratis eerste gesprek

Wilt u snel advies van een gespecialiseerde advocaat? Onze advocaten staan voor u klaar. Een eerste gesprek is altijd gratis.