Als bankmedewerker kunt u te maken krijgen met een tuchtklacht. Plotseling valt er een brief van de Stichting Tuchtrecht Banken op de mat. Dat is schrikken. Een tuchtklacht kan immers grote gevolgen hebben voor uw carrière en reputatie. Robert-Jan van Eenennaam beschrijft in dit blog wat bankentuchtrecht inhoudt en hoe SKE Advocaten u kan helpen bij uw verdediging in een tuchtrechtzaak.
Wat is bankentuchtrecht?
Bankentuchtrecht regelt de naleving van gedragsregels door bankmedewerkers. De Bankierseed en de Regeling Tuchtrecht Banken vormen hiervoor de basis. Overtreding van deze regels, maar ook interne regels van de bank, kan leiden tot een klacht bij de Stichting Tuchtrecht Banken.
Wie dient een tuchtklacht in en wie behandelt deze?
Een tuchtklacht kan worden ingediend door een bank, een klant, een collega of een toezichthouder zoals De Nederlandsche Bank (DNB) of de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De klacht wordt vervolgens beoordeeld door de Stichting Tuchtrecht Banken, een onafhankelijke instantie die de gedragsregels binnen de bancaire sector handhaaft.
Wanneer kunt u een tuchtklacht krijgen?
Een tuchtklacht ontstaat als er twijfel bestaat over uw professionele handelen. Veelvoorkomende redenen zijn:
- Onzorgvuldig advies aan klanten;
- Het negeren van interne bankregels (denk aan rekening gluren, interne stukken aan uzelf mailen);
- Betrokkenheid bij fraude of witwaspraktijken.
Wat zijn de gevolgen van een tuchtklacht?
Een tuchtklacht kan leiden tot ernstige sancties, zoals een berisping, een boete of een tijdelijk beroepsverbod. Een goede verdediging is daarom essentieel.