Als zorgverlener wilt u dit liever niet meemaken, maar het kan helaas iedere (BIG-geregistreerde) zorgverlener overkomen: u ontvangt een brief van het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg met daarin een klacht tegen u. Dit kan zorgen voor onzekerheid en vragen zoals: Wat staat er precies in de klacht? Wat betekent dit voor mijn werk? En wat moet ik nu doen? In dit blog leggen we in duidelijke stappen uit hoe de procedure bij een tuchtklacht verloopt en hoe u dit het beste kunt aanpakken.
Tegen wie kan een tuchtklacht worden ingediend?
Tegen alle beroepsbeoefenaren die zijn ingeschreven in het BIG-register kan een tuchtklacht worden ingediend. Dit geldt voor artsen, tandartsen, apothekers, gezondheidszorgpsychologen, psychotherapeuten, fysiotherapeuten, verloskundigen, verpleegkundigen en physician assistants.
Begin procedure
De procedure begint met de indiening van de tuchtklacht en de betaling van het griffierecht door de klager. Het griffierecht is een bedrag dat de klager moet betalen om een juridische procedure, zoals een tuchtklacht, te starten. Het doel van het griffierecht is onder andere om onnodige of ongegronde klachten te voorkomen, omdat het ervoor zorgt dat er serieus over de indiening van een klacht wordt nagedacht. Een klacht kan worden ingediend door onder meer een (voormalig) patiënt of een familielid hiervan, maar ook door bijvoorbeeld een zorginstelling of werkgever.
Er zijn vijf Regionale Tuchtcolleges voor de Gezondheidszorg bij wie een klacht kan worden ingediend: Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Groningen en Zwolle.
Verweerschrift
Een kopie van de tuchtklacht wordt naar de zorgverlener gestuurd. De zorgverlener moet vervolgens schriftelijk reageren op de klacht, dit heet een ‘verweerschrift‘. Soms volgt er, na het indienen van het verweerschrift, nog een tweede ronde waarin opnieuw schriftelijk gereageerd kan worden. Het is verstandig om voor het schrijven van het verweerschrift hulp te vragen aan een advocaat die gespecialiseerd is in medisch tuchtrecht. Zo’n advocaat kent de regels en wetten goed en heeft ervaring met het opstellen van juridische documenten. Veel zorgverleners en zorginstellingen hebben een verzekering die de juridische kosten vaak dekt.
Vooronderzoek
Na het uitwisselen van de schriftelijke stukken, begint het ‘vooronderzoek’. In deze fase wordt zo veel mogelijk informatie over de klacht verzameld. Dit kan door de klager, de zorgverlener of getuigen te spreken. De persoon die het vooronderzoek doet, kan ook proberen om een oplossing te vinden zonder dat de zaak verdergaat. Het is niet verplicht om mee te doen aan een mondeling vooronderzoek, bijvoorbeeld als de klager hier niet aan wil meewerken. Het is verstandig om hierover advies te vragen aan een gespecialiseerde advocaat.
Eindbeslissing of zitting?
Na het afronden van het vooronderzoek wordt besloten wat er met de zaak gebeurt. Het kan zijn dat de voorzitter van het tuchtcollege of het tuchtcollege zelf in een besloten vergadering direct een eindbeslissing neemt. Dit kan betekenen dat de klacht duidelijk ongegrond is of niet zwaar genoeg weegt. In andere gevallen kan worden besloten dat er een openbare zitting komt.
Maatregelen
Wanneer het tuchtcollege de klacht na de zitting (gedeeltelijk) gegrond verklaard, kan één
(of onder voorwaarden een combinatie) van de volgende maatregelen worden opgelegd:
- waarschuwing;
- berisping;
- geldboete (maximaal € 4500,-);
- schorsing inschrijving BIG-register (maximaal 1 jaar, eventueel voorwaardelijk);
- gedeeltelijke ontzegging beroepsuitoefening;
- schrapping uit het BIG-register;
- binding aan bijzondere voorwaarden om het beroep uit te oefenen.
Daarnaast kan het tuchtcollege ook beslissen dat een zorgverlener, wanneer de klacht (deels) gegrond wordt verklaard en er een maatregel wordt opgelegd, de kosten moet vergoeden die de klager heeft gemaakt voor het indienen en behandelen van de klacht.
Schakel een medisch tuchtrecht advocaat in!
De ervaring leert dat een medische tuchtzaak een grote impact kan hebben op zorgverleners. Anne Marie de Koning en Robert-Jan van Eenennaam van SKE-advocaten
hebben veel ervaring met het medisch tuchtrecht en staan beroepsbeoefenaren bij in medische tuchtzaken.
Heeft u verdere vragen over een tuchtrechtelijke procedure of bent u op zoek naar een advocaat die u kan bijstaan? Neem dan vrijblijvend contact op met Anne Marie de Koning of Robert-Jan van Eenennaam.