Onterechte registratie als fraudeur

fraude

Verzekeraars registreren steeds meer mensen als fraudeur, maar dat is niet altijd terecht. Dit is wat de NOS berichtte op 24 januari 2023. Op het moment dat de NOS dit bericht de wereld in slingerde, stonden er ongeveer 18.200 personen vermeld in een frauderegister. De juridische benaming is het extern verwijzingsregister. We schreven daar al vaker over, net als over onterechte registraties. Het blijkt namelijk dat een registratie niet altijd terecht is.

Onterechte registratie als fraudeur kan grote gevolgen hebben

Als u op deze website komt, dan weet u waarschijnlijk al dat een onterechte registratie grote gevolgen kan hebben. Die gevolgen zijn bijvoorbeeld dat u uw verzekering of hypotheek kwijtraakt. Soms is het zo dat u alleen nog voor een zogenaamde basisrekening in aanmerking komt of dat u een verzekering alleen nog kunt afsluiten tegen een heel erg hoge premie. Financieel kunt u zo geïsoleerd raken.

Hulp van een advocaat

Banken en verzekeraars kunnen u maximaal voor 8 jaren in het extern verwijzingsregister plaatsen. U kunt daartegen bezwaar maken, maar dat is vaak ingewikkeld. Banken en verzekeraars zijn meestal niet genegen om uw bezwaar te honoreren. Gespecialiseerde rechtshulp kan dan helpen. Dat kan via een civiele procedure, bijvoorbeeld een kort geding. Goedkoper is het om dat via het Kifid te doen. Het duurt wat langer, maar de procedure is gratis, zodat u alleen advocaatkosten kwijt bent die vaak geringer zijn dan in een civiele procedure.

Onterecht geregistreerd

Wij vinden dat er te weinig aandacht is voor hoe de verzekeraars handelen en iemand registreren in het frauderegister. Registratie gebeurt soms te snel en onzorgvuldig. De gevolgen van een onterechte registratie zijn voor degene die het overkomt zeer vervelend. Daarom willen wij tegenwicht bieden en u helpen om onterechte registraties te voorkomen of te laten terugdraaien. Wilt u meer weten? Neem dan snel contact met ons op! Een eerste telefoontje kost u niets.