Het lijkt natuurlijk aantrekkelijk: als je als huisarts op zondagochtend uit je bed wordt gebeld vanwege iets kleins, dan berekent de praktijk gewoon een dubbel tarief. Dat zou de loodgieter ook doen. Helaas gaat dat feestje niet door. De maximumtarieven voor huisartsen worden vastgesteld door de NZa en liggen op veel onderdelen vast. In 2023 is uitgebreid onderzoek gedaan naar de tarieven en kosten, waarna de maximumtarieven zijn vastgesteld. Daar is krachtig bezwaar tegen gemaakt door huisartsen, maar geen van die bezwaren trof doel. Huisartsen moeten zich aan die tarieven houden; het in rekening brengen van hogere tarieven is niet toegestaan. De NZa houdt toezicht op de naleving van deze tarieven en kan bij overtredingen sancties opleggen. Ook patiënten kunnen te hoge tarieven melden. Er wordt veel waarde gehecht aan correcte toepassing van de tarieven, transparantie en het behoud van vertrouwen van patiënten.
Uitzonderingen
No show, no pay?
Denk er ook aan dat al deze tarieven geen mogelijkheid bieden voor het in rekening brengen van een ‘no show’. Als een patiënt niet komt opdagen, dan is er geen sprake van geleverde zorg en mag u deze volgens de Wet marktordening gezondheidszorg ook niet in rekening brengen. Wat wel mag, is een bedrag in rekening brengen voor de ingelaste tijd., Dit valt echter onder het ‘civiele recht’: dat mag alleen als de patiënt van te voren is geïnformeerd over het in rekening brengen van een tarief bij het niet op komen dagen. Zorg er dus altijd voor dat dit luid en duidelijk in het bevestigingsbericht staat.
Risico’s en boetes door de Nza
Bij een eenmalige kleine uitglijder in de tarieven zal de NZa vermoedelijk eerst kiezen voor een aanwijzing om de regels voortaan na te leven. Let op: de maatregelen die de NZa kan nemen, zijn zeer ingrijpend. De bedragen zijn hoog. Ze beginnen bij EUR 500.000 (ja, vijf ton) en kunnen nog verder oplopen, en/of worden berekend op basis van de netto praktijkwinst. Dat gaat om bestuurlijke boetes. Bestuurlijke boetes werken anders dan strafrechtelijke boetes: het zijn vastgestelde minimumtarieven in plaats van maximumbedragen, ze kunnen door de toezichthouder (de NZa) worden opgelegd, en u moet vervolgens eerst de boete betalen voordat u naar een onafhankelijke rechter kunt.
Pennywise and poundfoolish?
Bij een bestuursrechtelijke procedure hebt u volgens de wet geen advocaat nodig. Dat scheelt weer maar ook daar kan goedkoop duurkoop zijn. Het bestuursrecht heeft een aantal nare voetangels en klemmen, zoals termijnen waar geen seconde rek in zit, en verplichtingen om op het juiste moment een zienswijze in te dienen om later nog te kunnen worden gehoord.
De declaraties van CoMed worden nu verder onderzocht door het OM. Dat betekent dat er wordt gedacht aan strafrechtelijke vervolging, bijvoorbeeld vanwege valsheid in geschrift en andere vermoedens van fraude door de bestuurders. Dat moet uiteraard nog allemaal wettig en overtuigend worden bewezen, en zover zijn we nog niet.
gespecialiseerde advocaat arts